Saturday, May 13, 2006

arukooru-alkohol








Visual ini hakmilik Berkattechno



Bismillah

1. わたしはムスリムです。
wa-ta-shi wa mu-su-ri-mu de-su.
Saya orang Islam

2.おさけのまないです。
o-sa-ke no-ma-nai-desu.
Saya tak minum Osake(arak Jepun)

3. アルコールはいていますか?
a-ru-koo-ru hai-te-imasu-ka?
Ada alkohol ke ni?

4. はいていません
hai-te-imasen.
Tak ada (maknanya-"tidak mengandungi alkohol").

5. アルコールをいれないでください。
aru-koo-ru wo ire-nai-de-kudasai.
Tolong jangan masukkan alkohol ye.

Memang kalau tinggal di Jepun, musim panaslah musim yang dinanti-nanti...Bila la musim panas nih...musim panas kita sebut "natsu". Bila "natsu" ... mulalah kita berkelah. Yang paling seronok bila dapat pergi petik buah-buahan di kebun buah. Petik buah anggur paling seronok. Orang Jepun sebut "Budou-gari". Buah anggur hitam, anggur merah. Besar-besar dan segar...sungguh "ju-shii" dan "fresshuu". Teknologi Jepun yang sentiasa berkembang dan diperbaharui membolehkan kita menikmati buah-buahan dan ikan-ikan yang "shinsen". Kalau di Malaysia, ikan di pasar atau pasaraya matanya sudah merah. Daging ikan pun sudah agak lembik mek-mek bak kata orang kelantan. Di Jepun ikannya masih bermata hijau jed. Inilah satu perkara yang Malaysia perlu belajar supaya ikan yang ditangkap dapat dinikmati pengguna seperti kita dalam keadaan segar bugar."shinsen" maknanya segar. Budak muda pula suka guna perkataan inggeris yang di-katakana-kan. "fresshuu" ialah perkataan inggeris "fresh".Walaubagaimanapun, kita di Malaysia masih bernasib baik sebab harga ikan masih lagi sederhana. Di Jepun, ikannya sangat mahal. Ikan selayang harganya RM3 seekor. Kita di Malaysia..."selayang?" Tak pandang...selayang pandang je..tapi orang Jepun suka makan ikan selayang....mereka masak "ni-mo-no". Nimono tu lebih kurang kalau orang Kelantan sebut "si-gha". Kalau sigha hanya gula nessan, ni-mo-no kaedah masaknya lebih kurang sigha, cuma bahan-bahannya ialah kicap masin, gula, bawang. Ikan tadi akan disigha sehingga kuahnya jadi sikit dan sebati dengan daging ikan. Memang saya suka makan ni-mo-no nih...Ni-mo-no Labu pun best. Sama macam kita sigha labu, tapi kita tambah kicap dan kurangkan manis.Jadi kalau ke Jepun jangan lupa makan nimono yer..cuma kena hati-hati sikit...sebab orang Jepun suka letak "mi-rin" dalam ni-mo-no...itu yang tak best...mirin tu sejenis arak...so kalau nak makan di kedai Jepun pastikan kita tanya
"aru-koo-ru hai-te-imasu-ka?"...maknanya -alkohol ada ke ni?-

0 Comments:

Post a Comment

<< Home